Sol

Misc Sol 1.5.1

No permission to download

Peter Boese

1000RPM
Premium
Apr 7, 2014
1,546
2,336
70
Hey guys i´m in need of help. I had custom shaders patch installed and assetto was working perfectly even i have a really bad PC and yesterday i installed SOL and my fps was really bad, then i tried to remove it but i dont manage to do it. I uninstalled Assetto Corsa completely and did a fresh install but SOL(or some part of it) is still there. My fps is not how it was before SOL and i have this message on the sky when i start to drive that i should update CSP even i reinstall it several times and i am on recommended version (don´t know exactly what version it is but it is recommended)
how should i remove it completely? Thank you in advance
Just install version 0.1.36 of CSP. This one is realy stable. It just misses the mark "stable". Then deactivate extraFX, smart mirror and maybe grass Fx in CM > settings > custom Shader patch. Then install Sol 1.4 like it is described in the guide.

For deactivating Sol/weatherFX, just deactivate CSP's weatherFX modul.

Then you run just CSP without the new graphics engine. This also works with the last "recommended" version 0.1.25.140.

But the mark "recommended" just not updated over the time, because the developer is very busy and feedback is a little bit low on setting something to "recommended"
 
Nov 25, 2016
887
1,582
37
@Peter Boese thanks for the help with the smoke, it is resolved now. It was a CSP issue relating to my settings.

I have one recurring issue with the skybox, in certain situations I have a black flickering of the sky only in external camera shots. I remember dealing with a similar issue years ago and it was a Radeon driver issue. Do you have any insights if this is related to Sol, CSP or driver? From cockpit view it never happens.

Edit: Through research I found other people who have encountered these magenta or black flickers in the skybox have reinstalled CSP and Sol but I just went to the most recent versions (preview 1.36 and Sol 1.4). Will reinstall and see if it fixes it.
 
Last edited:

narkohol

50RPM
Nov 10, 2012
65
32
Amazing mod. Just starting to get into it.

With rain, is it normal for the wipers trails to look this pixelated?



Is there any way to fix this?
 

Peter Boese

1000RPM
Premium
Apr 7, 2014
1,546
2,336
70
Amazing mod. Just starting to get into it.

With rain, is it normal for the wipers trail to look this pixelated?



Is there any way to fix this?
IDK. This is not Sol related. Please try to find a solution on CSP Discord Server
 

felan

75RPM
Apr 3, 2013
94
19
55
Peter, great work on the new Version of SOL!
Just a quick question regarding SOL-config. Do you recommend let SOL control the Good-Rays and the other things in this tab (I'm at work so I can't recall the other check-boxes out of Memory). They are unticked by default and on page 2 or 3 in this settings
 

Peter Boese

1000RPM
Premium
Apr 7, 2014
1,546
2,336
70
Peter, great work on the new Version of SOL!
Just a quick question regarding SOL-config. Do you recommend let SOL control the Good-Rays and the other things in this tab (I'm at work so I can't recall the other check-boxes out of Memory). They are unticked by default and on page 2 or 3 in this settings
Just leave that. Ppfilters can now have an additional script, where sol config setting and many other things can be set. The __Sol_Extra, __Sol_ACC and __Sol_HC filters are using this and they activate or deactivate the things they need. Also other 3rd party filter do this right now....
 
Nov 25, 2016
887
1,582
37
Reinstalled everything, reset all settings and still getting the flicker on the skybox except in car so I'm thinking of all the tick boxes in CSP that say 'disable in-car' - thing is I have everything enabled in-car so visually no difference between in or out. Anyone encounter this before?

I cannot take a screenshot but it is a blackish flicker across the skybox which appears:

- in external views
- in replays as well as ingame
- SOL weather independent
- when SOL is off everything works fine

Using Sol 1.4, CSP 1.36, RX590 with newest Radeon driver.
 

Greg Latty

1000RPM
Premium
Mar 1, 2014
1,081
469
38
Not sure if this is a Sol issue or not but... Anyone else have issues with the headlights not illuminating anything in replays? It works fine when actually racing. And it shows that they are on in replays. but the track isnt getting lit up. heres a couple of images.

 

GTV

10RPM
Jun 14, 2009
20
8
This is some preview of Sol2. Today i achieved an important state:
......
This are the new dynamic clouds by Ilja. They can actually move right, over your head...
Very nice soft lightning + shadows in second picture! Is this a result of Sol2 or is it just a nice screenshot?
 

Benjamin23

1RPM
Dec 9, 2017
2
2
29
having a weird graphical issue where i have like a wall of texture fly through my left sometimes. running 1.4 and recommended csp, everything else is fine. Can't figure out what it is
 
  • Like
Reactions: Samoss13

Greg Latty

1000RPM
Premium
Mar 1, 2014
1,081
469
38

This mod inspired me to dip my toes into video editing. Baby steps :laugh: ...The game looks soooo good in VR though.
 

Mascot

Card-carrying mod whore
Jul 13, 2014
2,650
1,884
Copying this post from elsewhere.
I deactivated WeatherFX/Sol and went back to vanilla AC weather after coming to the conclusion that Sol was killing my frame rate:

Following my adventures over the past couple of days and my reversion to vanilla weather (and the big boost in performance that it brought), I reactivated Sol to run further benches and somehow, amazingly, got almost all of my performance back. Maybe there was some rogue setting or memory leak (this can happen with Sol, apparently?) that was borking my performance. Anyway, I'm now back to running large grids with Sol 1.4 active again. So if anyone else if getting performance issues, try disabling then re-enabling WeatherFX/Sol and you might get a pleasant surprise. I just need to find a good PP filter now that gives a natural look in VR on the Rift.

TLDR: the old I.T. Crowd maxim 'have-you-tried-turning-it-off-and-then-on-again?' really can work.
Hope this helps somebody else out there who thinks Sol might be hogging their resources.
 

gt-jerome

1RPM
May 18, 2014
7
1
39
I don't know if i can post here but i have so many issues with AC... I have trouble with rpm gauge of Shelby Cobra and Ford GT40 (not smooth movement like other cars...) as you can see here :
 
Last edited: