H-Shift Only?

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
Do all the cars use H-Shift if that's what you have setup? Or can a Logitech G27 use paddles for the cars that have them and H-Shift for the others?
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
How do I set it up? I have Shift Up and Shift Down set to my paddles but they don't work, only the stick shift works.
 

Justin Swan

RD-DVLC
Joined
May 6, 2012
Messages
3,687
How do I set it up? I have Shift Up and Shift Down set to my paddles but they don't work, only the stick shift works.

That's odd, not having that issue with my G27? perhaps you could try to unbind the control mapping for the gears 1 through 6?
 

Peter

who cares
Joined
Dec 13, 2008
Messages
1,731
You should make 2 controlsets , one with and one without H-shifter enabled in the menu.
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
Two control sets? That's what I was afraid of. So R3E isn't smart enough to differentiate them by itself. That seems basic. I love SimBin and would actually prefer their sims to anything else but they have a long way to go here.
 

Justin Swan

RD-DVLC
Joined
May 6, 2012
Messages
3,687
Two control sets? That's what I was afraid of. So R3E isn't smart enough to differentiate them by itself. That seems basic. I love SimBin and would actually prefer their sims to anything else but they have a long way to go here.

It's not that big a deal?
 

Blkout

2000RPM
Joined
Aug 2, 2010
Messages
2,753
I don't see the need to create two control sets for this issue, to change from H-Pattern to paddles, all you have to do is go to the control menu and select H-Pattern if you want to use an H-pattern shifter. That being said, Simbin doesn't force you to use either type of shifter based on the car. You can start a race and use whichever shifter you want and it will automatically switch to that type of shifter assuming you have already mapped your shifter buttons correctly on the paddles and H-Pattern. You can even switch between paddles and H-Pattern in the middle of race after using either type of shifter. Its actually a feature that I like very much compared to most other sims that force you to use the shifter type of the actual car.
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
That being said, Simbin doesn't force you to use either type of shifter based on the car. You can start a race and use whichever shifter you want and it will automatically switch to that type of shifter assuming you have already mapped your shifter buttons correctly on the paddles and H-Pattern. You can even switch between paddles and H-Pattern in the middle of race after using either type of shifter.

I would love this, and I have my buttons mapped correctly as far as I can tell, but it doesn't work?
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
This turned out to be H-Shift (hold button to shift) enabled messing with paddle shift cars. Disabled H-Shift resulted in paddle shifting working properly.

Unfortunately, when I switch back to an H-Shift car shifting is quite flaky without having H-Shift enabled. It misses shifts somehow. When I have H-Shift enabled I never have that problem.
 

Andi Goodwin

500RPM
Joined
Jul 19, 2010
Messages
911
h shifting and having auto clutch disabled means you need to get it right , that and a few mistakes in get real means you have damage etc , so its about practice as such

Andi
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
Really? It's about timing without 'hold button to shift'? I wish I had a better feel for shifting in R3E. In iRacing I'm quite a good manual shifter, but I'm not getting the feedback I need to get it right in R3E if that's the case. I thought it was maybe my G27 shifter not reporting the shift correctly sometimes.
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
I just spent a session trying to figure out H-Shift cars without having H-Shift enabled. It works but it's not catching my G27's 'button press' when I slide the shift into gear. I guess the 'press' is too quick to notice sometimes or not at the right time. Having H-Shift enabled holds the button permanently so I guess that allows the game to catch it during the duration the clutch is pressed in.

Does anyone run H-Shift cars without H-Shift enabled? I found that very frustrating. I drive a manual in real life and it didn't seem like the game was doing the right thing.
 

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
I guess it's not too difficult to just change the options each time I use a new car.
 
Joined
Nov 16, 2009
Messages
156
I'm using 3 profiles: manual, seq shifter and paddles.
very easy to switch in this case from one to another before starting a race.
But one question: where is described the technical data about car we drive? I mean I don't know if the Audi 90 uses a sequential shifter or manual gear? Thanks.
 

Peter

who cares
Joined
Dec 13, 2008
Messages
1,731
H-pattern gearshift

330px-Audi90IMSACockpit.jpg
 
Last edited:

Shovas

1000RPM
Premium
Joined
Apr 18, 2014
Messages
1,384
But one question: where is described the technical data about car we drive? I mean I don't know if the Audi 90 uses a sequential shifter or manual gear? Thanks.

Same issue. I usually have to get into the car and if I see paddle shifters I switch to that, otherwise h-shift.
 
Top