• So long as all your wheels are pointing in roughly the same direction, you should be fine.
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dear Guest. Follow RaceDepartment on Twitter, Facebook, Instagram, Twitch, Steam and YouTube.

Problem with Track Texture

Discussion in 'Bob's Track Builder' started by GandalF, Apr 3, 2011.

  1. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
    Hi,
    I've a problem on my Track.. After I exported my track from BTB to rFactor, I've a another black texture (I don't know what it is..^^) on the right side of the track.. Anyone know what it is / can help?

    Here's a picture: http://img821.imageshack.us/i/grab000z.jpg/

    Sorry for my bad english!
     
  2. Alex Kyriak

    Alex Kyriak

    Messages:
    350
    Ratings:
    +1
    Looks like you've got two textures on your track. Did you make a copy of the track previously? Sometimes if you copy a track, you can turn its visibility off in BTB but it will still export to RF.
     
  3. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
    I don't have make a copy of the track.. In BTB I see the "normal" street texture not the black texture on the right side of the track, but I see it in rFactor, I don't know why.. Thanks for the reply, any other ideas?
     
  4. zoka

    zoka

    Messages:
    79
    Ratings:
    +0
    I have similar problems,black squares with objects,i was think that i solved problem, but from time to time black problems returns
    Try this,in xpacker go to texture button,in section Path / Name add some letter to turn on save button, save and export your xpack to btb.With this i solved my problem for now,with ground textures,but if someone knows what happens with object ,please write somethyng.
    I was discover that when i change name of texture that can create problems,but im not sure for anything now
     
  5. martinez

    martinez

    Messages:
    745
    Ratings:
    +14
    Try to set these suspect materials as Double Sided (in XPacker or in btb's 'Edit Materials') - maybe some polygons are back faced. Also - check textures for transparency - you don't need any for roads, if there is an alpha channel - delete it and export files again. DDS format always works the best. One more thing is texture names - btb is case sensitive...
     
  6. R Soul

    R Soul

    Messages:
    959
    Ratings:
    +191
    Another material setting worth looking at is the Emissive colour. Anything other than pure black will override normal lighting conditions, so it could have been set to 'almost black but not quite'.
     
  7. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
  8. R Soul

    R Soul

    Messages:
    959
    Ratings:
    +191
    It's probably caused by the texture dimensions. Height and width must both be powers of 2.
    2, 4, 8, ... 256, 512, 1024 etc
     
  9. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
    Now I've switched the height and width to 256x512 , but I've the same error when I'll loading the track..
     
  10. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
  11. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0
    Great thanks!!
    Now it works fine, no problems. I also downloaded your DDS Batch Converter, but I see this is for 32 bit systems, do you think it work on 64 bit systems?
     
  12. vo2a

    vo2a

    Messages:
    3
    Ratings:
    +0
    Hi everyone !

    I'm new in the modding world and I just exported my first track from BTB to rFactor. But whenever I want to load the track I get a gMotor 2 error : Error loading texture texture31 for material roada12.

    I'm a real beginner, I searched on the internet and on forums to find out what's my problem but I can't find anything.

    Any help would be appreciated, thank you :)
     
  13. Ryan Callan

    Ryan Callan

    Messages:
    513
    Ratings:
    +501
    This more than likely means that 'texture31', whatever that may be, is missing from your track folder and therefore rFactor can't locate it.

    Or your SCn file is not pointing to the correct folder(s) :)
     
  14. Ryan Callan

    Ryan Callan

    Messages:
    513
    Ratings:
    +501
    How many mips did it have though? Sometimes with too many mips the game tries to load a 0x0 texture.
     
  15. Ryan Callan

    Ryan Callan

    Messages:
    513
    Ratings:
    +501
    Hmm, yeh, would go down to 2x4.

    For DDS exporting I can't recommend Photoshop with the plugin enough. I see many problems with other programs, but experience none with PS.
     
  16. martinez

    martinez

    Messages:
    745
    Ratings:
    +14
    The DDS plugin for PS is very good - making bump maps needs some experience and I suggest to save the default profile somewhere - if I was making bump maps, all diffuse maps were broken. So, in that case I had to reload initial plugin settings to save them correctly.
    By the way - how to check the number of mip-maps - I switched off the first pop-up window (when opening some .dds in PS) with the option "Load mips" - can't load them anymore (e.g. to see how many of them are inside) ;)
     
  17. Ryan Callan

    Ryan Callan

    Messages:
    513
    Ratings:
    +501
    Hmmm I have no problem making bump maps with the Normal Map Filter.
     
  18. Kyle Puttifer

    Kyle Puttifer
    Banned

    Messages:
    1,487
    Ratings:
    +93
    You can use CrazyBump to generate bump and specular maps.
     
  19. martinez

    martinez

    Messages:
    745
    Ratings:
    +14
    I mean when I make some bump map and after this I want to create some other diffuse (any other, or the same), the diffuse looks very bad - the only solution for me is to load (saved earlier) default profile - the very first I had after installing the plugin. I have PS2, maybe on other versions there are no such problems.
    I will try that Crazy Bump, thanks Kyle :)
     
  20. GandalF

    GandalF

    Messages:
    9
    Ratings:
    +0