1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

PC Old Monza slow down

Discussion in 'Assetto Corsa' started by Chimaobi, Nov 10, 2013.

  1. I'm getting massive slow down while viewing the replay on this track.
    It drops from 100+ frames per second to 15 or 25 fps on certain parts of the track.
    Is this a known bug or just the fact that the games in beta and lacks optimization on certain /all tracks?

    Thanks for your help

    Here are my in game settings:

    resolution 1980 x 1080
    single screen
    full screen rendering
    No vsync
    4x filtering
    2x anti aliasing
    fast ant aliasing off
    motion blur 2
    cube map res low
    2 faces per frame

    My PC specs:

    i7 930 @3.8ghz
    12gb triple channel ddr3 ram
    128gb samsung ssd
    gtx 660 2gb sli (sli doesn't seem to work)
    corsair HX 750 power.
  2. I get a massive slowdown in some parts in tv cam, I think its all the trees/bushes/grass. That is with i7 @ 4.2, 16gb ddr3 and GTX Titan.
  3. well knowing you've got a Titan and are getting slow down makes me feel a whole lot better :)

    Do you think it might be a bug or just lack of optimization?
  4. Dinca Andrei

    Dinca Andrei
    Premium Member

    I dont have this problem and my PC config is lower than yours.
    I run the game at around 80-90fps...sometime in replay it caps at about 100fps not lower than when i play but higher.
    But because sometimes feels like it has less fps than it really does,i`ve check the Vertical Sync and that caps the game at 70fps...no matter if i play it or i watch replay.
    No stuttering or tearing image....smooth play.
    Game Visual settings are like this:

  5. Rupe Wilson

    Rupe Wilson
    Keep Yoga real Premium Member

    No slow down for me triple screen 24" 120 htz, i5 2500k and a titian card 16gig ram
    just left the settings as they were (stock) and getting over 120 FFP
    Last edited: Nov 10, 2013
  6. Ok I'm about to uninstall then reinstall the game and see if that solves the problem.
    I'll also delete all associated folders before I reinstall.
    • Agree Agree x 1
  7. me too I have exactly the same problem, I have a 7990hd, my frame rate is worst when I tick the full screen rendering option.
  8. Dinca Andrei

    Dinca Andrei
    Premium Member

    That option does nothing for me except lowering fps...Does something for triple screen setup? Who knows might give us a answer ,thanks
  9. I've just reinstalled and noticed a few things.
    1. The frame rate is slightly better in the areas where slow down occured.
    2. I now see "check points" in the challenge mode (this never happened before!)
    I think this may have something to do with the fact that I had the tp installed before and even though I'd uninstalled it prior to this release, I hadn't deleted the "Assetto Corsa" folder from my documents.

    Just to recap, the frame rate is slightly better, it still slows down in places and I can't get SLI to work!
  10. Dinca Andrei

    Dinca Andrei
    Premium Member

    <mod-edit: can be posted here as well>
    Last edited by a moderator: Nov 11, 2013
  11. I get a dip when I drive through a shadow at the first long right hand curve (Grande?) at Monza. I also get occasional dips in replays down to the 30 which looks to me like vsync just halving the frame rate. Otherwise is runs smooth as silk. Not so sure how performance will be affected by a lot of other cars on track though.
  12. I have the same at Monza track around the 1st turn from the driving seat and replays, could it be the full old banked track is being rendered behind it?
  13. Same problem here as the OP, only in the replays though...

    System specs:

    AMD FX8320 @ 4.0Ghz
    M5A99X EVO
    8GB DDR3 @1600 GSKILL Ram
    Asus Direct CUII GTX670 2GB DDR5
    Windows7 Home premium 64bit
  14. yep same here.. first turn... when you rush through a bunch of shadows (depends on the time ofcourse but I think the shadows are more or less often there ) ... it "stutters" for a fracment of a second... the rest runs fine
  15. Try turning shadows detail to the lowest setting, with it on medium my fps is 100-110, on very low it's 150-160..pretty big fps hit. I think it looks better with it on very low too. But on the replay in that problematic corner it dips to 50fps.
  16. Dinca Andrei

    Dinca Andrei
    Premium Member

    I think it needs better LODs for the objects because the camera is far and to many objects that dont use or are not set to use LOD from that distance.
    It will be a killer corner for 20+ cars not to mention the one that wants to wach the replay hehe...but there is time to improve performance.
    Optimization is the last step i belive...there is no point on doing it over and over again if there are stil things to add...i mean its alot of work to keep optimizing everything.
    • Like Like x 1
  17. Strangely the only reason its an issue is also a big compliment to the small team at Kunos....the game looks so bloody amazing you don't want there to be any slow down while you're enjoying the fantastic visuals!!
    But yes Dinca you are correct. I agree, optimizations will make a big difference!
  18. Si3v

    Kunos Simulazioni

    in video.ini (documents/assetto corsa/cfg) there's a voice, WORLD_DETAIL=5 ; 0 to 5
    try watching a replay after changing it to 4 or 3...

    The problem is not the number of objects or triangles... it's just too many pixels to be written!!! (fillrate)
    • Beer Beer x 1
  19. Thanks I'll try this and post my findings
  20. Dinca Andrei

    Dinca Andrei
    Premium Member

    Thanks Si3v i`ll try it too :thumbsup: