• "I've tried everything other than jumping out of a plane, but nothing gives you an adrenaline rush like racing a car." - Nigel Mansell
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

G27 Calibration problem with AP load cell

Discussion in 'Sim Racing Hardware' started by Knut Omdal Tveito, Feb 26, 2012.

  1. Knut Omdal Tveito

    Knut Omdal Tveito
    Premium

    Messages:
    3,593
    Ratings:
    +1,721
    I recently upgraded my G27 and installed a load cell from APelectrix. But I'm having a slight problem with calibration of the load cell.

    When I first plug in the wheel, I calibrate by pressing the brake to a maximum force I feel reasonable. After calibration it feels fine, but if I exceed that maximum force the brake will automatically re-calibrate and for the next braking zone I need a higher force to get 100 % signal. So after a few laps I'm having trouble to get 100% signal due to the re-calibration as the pedal requires alot of force at this point.

    Anyone else experienced this and does anyone know a solution to this? Any way to fix the calibration range?

    Thanks in advance,
    Knut
     
  2. Roadster-2

    Roadster-2

    Messages:
    150
    Ratings:
    +13
    I have a set of G27 pedals with the AP Electrix brake mod but haven't got around to fitting them yet as I'm changing the rig.

    This is some info from the AP Electrix web site -
    "The G25 Load sensor mod will calibrate much like the standard pedal. The difference will be when you are asked to move the pedal throughout it's range. At this point you will press the pedal as hard as you think you would like to be braking while racing."

     
  3. Knut Omdal Tveito

    Knut Omdal Tveito
    Premium

    Messages:
    3,593
    Ratings:
    +1,721
    Thanks. That is basically what I did. But the problem is that the calibration range changes during a race.
     
  4. Roadster-2

    Roadster-2

    Messages:
    150
    Ratings:
    +13
    The calibration software I have (calibration-DFP-G25.exe) is for use with the Leo Bodnar cable so I don't think this will be any good for you.

    Might be worth trying the DXTweak2 software - take a look here for detailed instructions on using this -
    http://www.nogripracing.com/forum/archive/index.php/t-230529.html

    Hope this help
     
    • Like Like x 1
  5. Knut Omdal Tveito

    Knut Omdal Tveito
    Premium

    Messages:
    3,593
    Ratings:
    +1,721
    Works like a charm! Really nice tool that one. Thanks a lot man.
     
  6. Jason

    Jason

    Messages:
    392
    Ratings:
    +149
    Did you use the dxtweak2 tool to sort this? I have the exact same problem in GSCe . it's very strange
     
  7. AussieStig

    AussieStig

    Messages:
    441
    Ratings:
    +476
    Hey Guys,

    Anyone have acces to DXTweak2? All the links It ry to follow are dead ends? I have a Richmotech load cell I installed yesterday. Just want to make sure I have it set up properly in AC.?

    Cheers AussieStig
     
    Last edited: Aug 23, 2015