• Guest, RaceDepartment is now on Discord!  Join Here

Loss of FFB

Terry Rock

2000RPM
Oct 24, 2009
2,545
1,326
On Saturday I purchased the Porsche 911.
First few laps the car felt fine.
All of a sudden, the steering started this weird oscillating left to right and back.
It was violent...then the FFB started to drop out at certain places on track.
No flat-spotting was in effect.
I continued to fight it and then it came back to normal.
I tried three other sims immediately afterward and all were normal.
Has anybody experienced any weirdness with this car?
You can actually see the 'rocking' in this video of my first run with the car.
 
Last edited:

Majuh

500RPM
Nov 26, 2010
788
317
It's hard to tell, but it does sound like a known problem with the flatspot FFB. You could try the default controller profile, the problem should be fixed there.
 

Goffik

A legend in my own mind...
Staff member
Premium
Sep 28, 2009
11,024
6,916
What wheel are you using? If memory serves one of the recent patches has disabled the flat spotting FFB on some wheels (Thrustmaster?) due to an issue. As Majuh says, you'll have to switch to a default profile to get that "fix" though.

I'm on a T300 and have not reset my FFB, but haven't had any problems yet despite definitely flat-spotting my tyres in a race on Saturday.
 

Terry Rock

2000RPM
Oct 24, 2009
2,545
1,326
What wheel are you using? If memory serves one of the recent patches has disabled the flat spotting FFB on some wheels (Thrustmaster?) due to an issue. As Majuh says, you'll have to switch to a default profile to get that "fix" though.

I'm on a T300 and have not reset my FFB, but haven't had any problems yet despite definitely flat-spotting my tyres in a race on Saturday.
I'm on a T500RS with the latest driver and firmware 47.
It was really weird.
The car started pulling left and right violently, it was all I could do to keep it straight.
I've never loss FFB in any sim prior to this.
The weird thing is that it came back without even exiting from the track or session.
 

Majuh

500RPM
Nov 26, 2010
788
317
I'm on a T500RS with the latest driver and firmware 47.
It was really weird.
The car started pulling left and right violently, it was all I could do to keep it straight.
I've never loss FFB in any sim prior to this.
The weird thing is that it came back without even exiting from the track or session.
Flatspots can go away due to tire wear after a while.
 

Goffik

A legend in my own mind...
Staff member
Premium
Sep 28, 2009
11,024
6,916
Definitely sounds like the flat-spot bug to me. I'd make a new controller profile using the default, and hope that S3 fix the issue properly soon.