AC RC issue - complete change in braking feel

ninyule

1RPM
Joined
Sep 4, 2014
Messages
5
Hi all
I hope someone can advise me. I have been driving the 0.22 version for a month or so (about 50 hours), and have now upgraded to RC1.0. For me, the brakes in all of the cars has totally changed! If I step hard on the brake pedal, the wheel judders and external view shows that I have locked up. This never happened in the beta version. Have I set up my wheel all wrong or has the sim got more realistic? Is my braking technique wrong?? Wheel is a Driving Force GT.
Set up is Gain 90% Filter 0% Damping 1%, Brake Gamma (no idea what that means!) is the default 2.40.

Any help appreciated - at the moment it feels like I have to start all over again. The cars feel more stable and easier to drive, except at the braking points. I have tried switching ABS on and off too.
 

ninyule

1RPM
Joined
Sep 4, 2014
Messages
5
Thanks Aleksandr, I will try that. Can any wizard explain what brake gamma actually means??!!
 
Joined
Aug 3, 2012
Messages
81
My guess is that is the amount of brake pressure ingame at different pedal positions on your brake pedals. But, I could be very wrong!
 

ninyule

1RPM
Joined
Sep 4, 2014
Messages
5
Your tip on brake gamma has made a big difference...thanks again.

Back to relearning my braking technique from scratch!!
 

Georg Siebert

2000RPM
Joined
Aug 4, 2013
Messages
2,249
Thanks Aleksandr, I will try that. Can any wizard explain what brake gamma actually means??!!
The value for brake gamma determines the brake force distribution as a function of pedal travel.
  • value = 1.0 ; force is equal proportional to pedal travel -> linear braking
  • 1.0 < value < 5.0 ; -> progressive braking

Linear braking is highly recommended for precision, stability and consistency.

2013063000524848ccc3199abd001b485d8e22bdcbf6e4.jpg
 
Last edited:

Blkout

2000RPM
Joined
Aug 2, 2010
Messages
2,753
The brake gamma of 1.0 is recommended for load cell type brakes or pressure based braking but that's doesn't mean you can't adjust it to 1.0 with any other type of brakes you're using if you just want more sensitivity or higher values for less sensitivity. I think the value of 2.4 is just default for non-pressure/load type brakes.
 
Last edited:

Ian Cameron

250RPM
Joined
Jun 8, 2011
Messages
483
Hi all
I hope someone can advise me. I have been driving the 0.22 version for a month or so (about 50 hours), and have now upgraded to RC1.0. For me, the brakes in all of the cars has totally changed! If I step hard on the brake pedal, the wheel judders and external view shows that I have locked up. This never happened in the beta version. Have I set up my wheel all wrong or has the sim got more realistic? Is my braking technique wrong?? Wheel is a Driving Force GT.
Set up is Gain 90% Filter 0% Damping 1%, Brake Gamma (no idea what that means!) is the default 2.40.

Any help appreciated - at the moment it feels like I have to start all over again. The cars feel more stable and easier to drive, except at the braking points. I have tried switching ABS on and off too.
I had same problem as you with the same wheel, set at 1.0. and was getting lock ups at this. so I changed it back to default 2.40 and now get less lock ups.
Also I changed how I brake, I used to be quite heavy footed so now I use less pressure and use the gears more, don't break any records with my style of driving but it works for me.
I also found FFB gain too heavy for this wheel so its set at 75% also in car setup I set FFB to same, wheel is lighter and more responsive for my style.
Hope this helps
 

ninyule

1RPM
Joined
Sep 4, 2014
Messages
5
Thanks for all the replies, very helpful. I have found that setting it at 1.0 has helped me, although like Ian Cameron I realise that I have to be less heavy-footed! I thought that was how you were supposed to drive fast - zoom up to the corner then slam on the brakes at the last minute...
 

Scott Webber

7000RPM
Joined
Dec 28, 2010
Messages
7,392
Problem is still happening for me... my brake Gamma is on 1 as suggested and it's brilliant, but the tyres still lock up even if i put the brake on 100% ... and as far as im aware you can't edit the brake bias for all cars if any at all :( what else can be done, does the range of the brake pedal help at all it's at 100% what if i changed it down??
 

UOPshadow

100RPM
Joined
Jan 15, 2012
Messages
106
Adjust Brake Bias AND Brake Pressure. Look in Replay which wheels stall first while braking, this gives you a clue where to adjust your Setup.
 

4 8 15 16 23 42 108

Only the 5th-most famous race driver from Kerpen
Joined
May 31, 2008
Messages
1,919
Problem is still happening for me... my brake Gamma is on 1 as suggested and it's brilliant, but the tyres still lock up even if i put the brake on 100% ... and as far as im aware you can't edit the brake bias for all cars if any at all :( what else can be done, does the range of the brake pedal help at all it's at 100% what if i changed it down??
Changing brake bias is in your setup options! Can you try out a gamma different to 1? It largely is a matter of feel.
You want to set it to let's say tab the pedal 25% --> 50% braking and with 95% pedal --> 85% braking; so you have a larger gap for the maximal amount of force input.
Richard Burns Rallye tought me this:thumbsup:
 

Scott Webber

7000RPM
Joined
Dec 28, 2010
Messages
7,392
back to square one... or it may only be the ferrari's but no matter what settings i try the brakes always lock up on the La Ferrari & the F40 , no matter what settings i try for brake gamma

You want to set it to let's say tab the pedal 25% --> 50% braking and with 95% pedal --> 85% braking; so you have a larger gap for the maximal amount of force input.
Richard Burns Rallye tought me this:thumbsup:
you mean in the control options of the game? where it says brake pedal 0% > 100% i should change them values to what you said and try?
 

4 8 15 16 23 42 108

Only the 5th-most famous race driver from Kerpen
Joined
May 31, 2008
Messages
1,919
back to square one... or it may only be the ferrari's but no matter what settings i try the brakes always lock up on the La Ferrari & the F40 , no matter what settings i try for brake gamma

you mean in the control options of the game? where it says brake pedal 0% > 100% i should change them values to what you said and try?
Will need to start the sim tomorrow. Just came back from Zolder.
I think the input should be 50%, which is linear. But would be the same. You press the pedal a certain amount, and the games translates this to a different amount.
I am confused you have two possible settings for this. Will really need to look for it tomorrow.
 

Scott Webber

7000RPM
Joined
Dec 28, 2010
Messages
7,392
Will need to start the sim tomorrow. Just came back from Zolder.
I think the input should be 50%, which is linear. But would be the same. You press the pedal a certain amount, and the games translates this to a different amount.
I am confused you have two possible settings for this. Will really need to look for it tomorrow.
ok thanks, will do some experimenting tonight, really weird as i didn't have this problem at all before RC 1.0 , now it's all changed, wasn't aware they changed the braking stuff.
 

4 8 15 16 23 42 108

Only the 5th-most famous race driver from Kerpen
Joined
May 31, 2008
Messages
1,919
@Scott Webber
I only find brake gamma in the options tab. The game either gives you a preset of 1.00 or 2.40 depending on the preset you activate.
I run a G25 and haven't yet raced 1.0RC yet. Will give it a try now. What wheel do you have?
 
Top