1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice
Like RaceDepartment on Facebook.

Racer 0.8.20: Black screen

Discussion in 'Racer Problems & Fixes' started by attc, Sep 21, 2010.

  1. Hello

    I am having trouble with the newest version of Racer. When i start the racer.exe or racer_nocg.exe the start menu is just black. The game is working normally, there just isn't anything at the screen. If i for example start the game and accidentally click on the free ride button, the game loads and race starts, then there is dials, "console", FPS- and gearcounter, "Lamborghini logo" and the red arrow(indicating player position in map) visible but nothing else. Game sounds to be working fine, i can change gears and accelerate. It doesn't matter if i am running fullscreen or in windowed mode, the screen just stays black.

    QLOG says the following:
    Tue Sep 21 20:56:00 (INFO): --- application start ---
    Tue Sep 21 20:56:00 (ERR): DFBOTexture; frameBuffer status not complete (Unsupported framebuffer format)
    Tue Sep 21 20:56:00 (WARN): DGPUShader:Load(data/renderer/fullscreen_shaders_hdr/bloom_f.cg): CG ERROR : "The profile is not supported."
    Tue Sep 21 20:56:00 (ERR): DFBOTexture; frameBuffer status not complete (Framebuffer incomplete, duplicate attachment)
    Tue Sep 21 20:56:00 (ERR): DBitmapTexture:FromBitMap(): OpenGL error (1281): invalid value
    Tue Sep 21 20:56:00 (ERR): DBitmapTexture:FromBitMap(): OpenGL error (1282): invalid operation
    Tue Sep 21 20:56:03 (ERR): DBitmapTexture:FromBitMap(): OpenGL error (1286): (null)

    I am running Windows 7 64Bit and nVidia GeForce 7900GT. Drivers are latest (260.63), tried with others as well, same problem.

    I haven't been playing Racer very often nowadays. Latest version before 0.8.20 i had is 0.7.3 and it is working perfectly. I also tried 0.8.19 and the same problem was there.
     
  2. Not sure if this helps, but try to edit racer.ini: turn off: bloom, all instances of fbo and shadowmapping (csm).
    About the "free ride" screen.. try changing the time in the console to get light.
    Otherwise I have been using 0815 for a while and it works fine for me. I can post my ini (for ATI x600) if you want.
     
  3. Ok. I turned off bloom, fbo and csm in racer.ini and now i am able to see all the menus, yay! :) But still, the game itself is black. Now when i start race the screen is still black but i can see, in addition to those mentioned before, whole map and a mirror. Mirror is all white when the screen is all black. nocg works fine. Game also crashes when i press esc to return to main menu in race saying there is graphics problems, crashing happens in both normal and nocg versions. I also tried to set the time_of_day in racer.ini to different times but screen is still black.

    QLOG:
    Wed Sep 22 12:30:54 (INFO): --- application start ---
    Wed Sep 22 12:30:54 (ERR): DFBOTexture; frameBuffer status not complete (Unsupported framebuffer format)
    Wed Sep 22 12:30:54 (WARN): DGPUShader:Load(data/renderer/fullscreen_shaders_hdr/bloom_f.cg): CG ERROR : "The profile is not supported."
    Wed Sep 22 12:30:58 (ERR): DFBOTexture ctor: OpenGL error (1286): (null)
    Wed Sep 22 12:30:58 (ERR): DBitmapTexture:FromBitMap(): OpenGL error (1286): (null)
     
  4. Glad you got that far. But, there are still bloom and fbo calls in your ini:

    "Wed Sep 22 12:30:54 (ERR): DFBOTexture; frameBuffer status not complete (Unsupported framebuffer format)
    Wed Sep 22 12:30:54 (WARN): DGPUShader:Load(data/renderer/fullscreen_shaders_hdr/bloom_f.cg): "

    Tips: disable ghost, turn off fbo /everywhere/ (check mirror settings, it calls fbo for the textures) and then tweak the rest. That is the best I can do for you. Good luck, hope you get it to work :)
     
  5. Oh yes, i ran config.exe to change to windowed mode. That put the bloom on. But anyways, i have tried to fiddle with the settings and only thing where FBO is enabled is motion blur. When i try to disable it or put any other method besides FBO, game crashes at startup.

    QLOG:
    Wed Sep 22 13:42:36 (INFO): --- application start ---
    Wed Sep 22 13:42:36 (WARN): DGPUShader:Load(data/renderer/shaders/empty_f.cg): CG ERROR : "The profile is not supported."
    Wed Sep 22 13:42:37 (FATAL): Exception 0xC0000005, flags 0, Address 0x004BB063
    (this dialog text is stored in QLOG.txt)

    OS-Version: 6.1.7600 () 0x100-0x1

    0x004BB063 d:\source\trunk\dev\src\libs\world\auto_exposure.cpp (line 116): WorldAutoExposure::Create()
    0x004C5427 d:\source\trunk\dev\src\libs\world\renderer.cpp (line 487): WorldRenderer::GetProperties()
    0x004B74C6 d:\source\trunk\dev\src\libs\world\scene.cpp (line 165): WorldScene::LoadSettings()
    0x0042391F d:\source\trunk\dev_racer\src\lib\rmanager.cpp (line 805): RManager::Create()
    0x004032A8 d:\source\trunk\dev_racer\src\mrun.cpp (line 1554): Setup()
    0x0040384E d:\source\trunk\dev_racer\src\mrun.cpp (line 1900): Run()
    0x004014EA d:\source\trunk\dev_racer\src\main.cpp (line 235): main()
    0x00401563 d:\source\trunk\dev_racer\src\main.cpp (line 242): WinMain()
    0x0053A48B f:\dd\vctools\crt_bld\self_x86\crt\src\crt0.c (line 263): __tmainCRTStartup()
    0x76173677 [kernel32]: (filename not available): BaseThreadInitThunk
    0x77799D72 [ntdll]: (filename not available): RtlInitializeExceptionChain
    0x77799D45 [ntdll]: (filename not available): RtlInitializeExceptionChain


    Thank you very much for your help so far, luthobu!