1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. #GiveAwayFriday. Win a copy of F1 2017 - The Game. Click here to join.

Game Crash and Errors!!! #Help Required...

Discussion in 'Assetto Corsa' started by Captain_Bigzy, May 22, 2017.

  1. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0
    Hi all, I am looking for some help and advice regarding my Assetto Corsa game, basically when I play either offline or online my game crashes, sometimes I can play for an hour or 2 other times it can crash within minutes, there doesnt seem to be any pattern to the crashing as it can happen during car setup, on grid at race start or half way through a race.

    Sometimes the PC will fully crash and I have to hard reset to get it functioning again, other times it will throw me back to launcher and I can rejoin and race again till the next crash. This is also the only game it crashes on, as I play other games such as Arma 3, CS:GO and more...

    PC Specs:
    Windows 10 Pro (fresh install)
    Asus m5a97 Pro motherboard
    2 x 4gb Corsair Vengeance RAM
    AMD FX6100 AM3+ Socket
    Radeon HD 7770 2GB
    Virtual Memory is around 8GB

    Latest AMD Drivers installed 17.5.2
    Latest BIOS Updated 1604
    Latest Logitech Software & Drivers

    Peripherals:
    Logitech G510s Keyboard
    Logitech G402 Mouse
    Logitech G920 Wheel, Pedals & Shifter
    Logitech G430 Headset


    The only place I can find info for these crashes is within the event viewer so below is the details from that, I have googled around and find very little information or certainly no information that seems to be relevant to Assetto Corsa.


    Event Viewer Logs:

    ------------------------------------------------------------------------------------
    ERROR .NetRuntime ID 1026
    Application: mmc.exe
    Framework Version: v4.0.30319
    Description: The process was terminated due to an unhandled exception.
    Exception Info: System.OutOfMemoryException
    at System.Drawing.Graphics.FromHwndInternal(IntPtr)
    at System.Windows.Forms.SplitContainer.RepaintSplitterRect()
    at System.Windows.Forms.SplitContainer.ResizeSplitContainer()
    at System.Windows.Forms.SplitContainer.OnLayout(System.Windows.Forms.LayoutEventArgs)
    at System.Windows.Forms.Control.PerformLayout(System.Windows.Forms.LayoutEventArgs)
    at System.Windows.Forms.Control.OnResize(System.EventArgs)
    at System.Windows.Forms.Control.OnSizeChanged(System.EventArgs)
    at System.Windows.Forms.Control.UpdateBounds(Int32, Int32, Int32, Int32, Int32, Int32)
    at System.Windows.Forms.Control.UpdateBounds()
    at System.Windows.Forms.Control.WmWindowPosChanged(System.Windows.Forms.Message ByRef)
    at System.Windows.Forms.Control.WndProc(System.Windows.Forms.Message ByRef)
    at System.Windows.Forms.SplitContainer.WndProc(System.Windows.Forms.Message ByRef)
    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr, Int32, IntPtr, IntPtr)

    Exception Info: System.Reflection.TargetInvocationException
    at Microsoft.ManagementConsole.Internal.SnapInMessagePumpProxy.OnThreadException(System.Object, System.Threading.ThreadExceptionEventArgs)
    at System.Windows.Forms.Application+ThreadContext.OnThreadException(System.Exception)
    at System.Windows.Forms.Control.WndProcException(System.Exception)
    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr, Int32, IntPtr, IntPtr)
    ------------------------------------------------------------------------------------

    ERROR Application Error ID 1000
    Faulting application name: mmc.exe, version: 10.0.15063.0, time stamp: 0xc39bfa6e
    Faulting module name: KERNELBASE.dll, version: 10.0.15063.296, time stamp: 0xa0527b0c
    Exception code: 0xe0434352
    Fault offset: 0x0000000000069e08
    Faulting process ID: 0x1c98
    Faulting application start time: 0x01d2d2fbd6ad7d7b
    Faulting application path: C:\WINDOWS\system32\mmc.exe
    Faulting module path: C:\WINDOWS\System32\KERNELBASE.dll
    Report ID: ed08dd84-0a22-469c-bd84-16b78e2d76b9
    Faulting package full name:
    Faulting package-relative application ID:
    ------------------------------------------------------------------------------------

    Any help to fix this issue would be greatly appreciated!

    Regards

    Captain Bigzy

    Steam: http://steamcommunity.com/profiles/76561198049572603/
     
    Last edited: Jun 28, 2017
  2. Andrew

    Andrew
    I'm not lazy, I'm just very relaxed. Staff Premium

    Messages:
    4,095
    Ratings:
    +2,721
    Moved it.
     
    • Like Like x 1
  3. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0
    Still having this issue, especially the 1026 error, tried re installing AC fully and my GPU drivers fully, updated bios to latest and still get these random freezes.

    Anyone else have this issue or know how to fix?

    Thanks
     
  4. Noel Spence

    Noel Spence
    Premium

    Messages:
    945
    Ratings:
    +231
    not sure if this will help .but i had crashing to ,and unticked full screen rendering in graphic settings ,that fixed it for me
     
  5. Dimis

    Dimis
    Premium

    Messages:
    43
    Ratings:
    +22
    hmm. well i had some really strange lock-ups and freezes to. Another game though. tried all the usual stuff, nothing worked.
    after a while i noticed something related to my Gpu driver install. (Amd). everytime i cleaned the drivers and made a fresh install, W10 registered a new monitor under devices. so i went to the "device manager" under view i ticked " show hidden devices" and opened the monitor entry. there where a dozen generic monitors there. i uninstalled all of them besides the ones who where running. rebooted and the lock ups where gone. as your log says mmc.exe, could be pointing to your device manager. I'm not a pc-pro though.
    This was the weirdest solution i ever found to random lock-ups and freezes. you might want to check it out.
    Good luck
     
    Last edited: Jun 28, 2017
  6. RasmusP

    RasmusP
    AC Events and G27 help Staff Premium

    Messages:
    1,105
    Ratings:
    +442
    I don't have the time to go through your Windows log but what would really help is the assetto corsa log.
    You find it under documents / assetto corsa /log.
    There are 2 files I think and in one of them you can see everything that happens while loading a session.
    Often helped me if a mod broke the game! :)
     
  7. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0
    ok will try this out, thanks for suggestion!
     
  8. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0
    Thanks for your info, I have just checked my device manager and selected show hidden and I see 2 generic monitors listed, will try removing the one not used and see if that helps, thanks for this info!
     
  9. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0

    Thanks for info, i have had a look in the log file but dont see much other than this below

    Setup change for Car: ks_porsche_919_hybrid_2015 [0] Changing: PRESSURE_LR from 25.000000 to 26.000000
    Setup change for Car: ks_porsche_919_hybrid_2015 [0] Changing: PRESSURE_RR from 25.000000 to 26.000000
    Setup change for Car: ks_porsche_919_hybrid_2015 [0] Changing: PRESSURE_LR from 26.000000 to 27.000000
    Setup change for Car: ks_porsche_919_hybrid_2015 [0] Changing: PRESSURE_RR from 26.000000 to 27.000000
    ACCameraManager::fadeIn
    Car::setRequestedFuel: 20.000000
    ON REMOTE LAP COMPLETED BY SES ID:4
    Car 5 is now driven by Babas Tapas
    Sending ACP_DAMAGE_UPDATE
    WAS LATE, HAD TO LOOP 2 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 93 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 23 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 5 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 28 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 26 times
    WAS LATE, HAD TO LOOP 7 times
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed
    WAS LATE, HAD TO LOOP 2 times
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed
    swapChain->Present failed

    this is only a short section just before and after crash, the file keeps logging swapChain->Present failed for thousands of lines!
     
  10. Jempy

    Jempy
    Premium

    Messages:
    767
    Ratings:
    +214
    "swapChain->Present failed" .... strange I remember this but it was a few months ago ... and cannot remember from where it came from.

    I'll have a look if I can find this problem and how it was solved.
     
    • Like Like x 1
  11. Jempy

    Jempy
    Premium

    Messages:
    767
    Ratings:
    +214
    Nearly sure now that I personally had this problem ... while I was still running the game with a GPU Nvidia GTX650ti 2GB ( now with a MSI GTX 1060 OC V1 6GB no problem any longer ) and PC not cooled enough. ( added a new fan also ).

    I think I remember it needed 2 modifications to lower the risk to encounter this problem.
    - one had something to do with Win10 .... a delay to modify somewhere but ???
    - the 2nd was to downclock a bit the GPU.
    Sure it solved the problem for a while before deciding to buy a new graphic card.

    EDIT more a hardware problem than anything else I'm nearly sure: GPU or CPU overheating, not enough cooling, overclocking ....
     
    Last edited: Jun 28, 2017
  12. RasmusP

    RasmusP
    AC Events and G27 help Staff Premium

    Messages:
    1,105
    Ratings:
    +442
    I only found that: "Nvidia TDR issue, upgrade your driver or rollback to a more stable version, i have the 353.62 and this resolved my issue. Google nvidia TDR crash, you will see it's a know issue and it's 99% the video driver. It happen on the 6xx 7xx 9xx series. i hope this will fix your issue !!"

    Also I found something about that with Win10/Win7 , Service pack problems etc.

    Seems like a Windows or GPU problem. I would update both and try again... Strange error...:O_o:
     
  13. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0

    Defo not an overheating issue, i monitor my temps using hardware monitor and everything is low, my system is water cooled and cpu never brakes 40 degrees in winter and 45 degrees in summer, I have never seen GPU above 55 degrees in summer.

    Could be that my GPU is overclocked by factory default, I'm on latest driver so could be that an older driver is needed... I really am unsure to be honest, the strange thing is it doesn't happen all the time, it can happen within seconds of starting a race or 2 hours after playing, sometimes i can get through 3+ hours with no crashes at all, the next day it crashes within seconds of playing, it also only crashes when in an actual race..


    So far the other suggestions regarding turning off full screen render has worked however I am suffering from a weird frame stutter when driving at high speed then hit brakes its like the game is in slight slow motion then everything catches up and its good again till the next corner, this didn't happen with full screen render on and read on another forum that having it off can lead to performance issues. Note FPS doesn't drop just stutters for a second.

    I also removed the second monitor in device manager that was not being used which was suggested above so maybe I will turn full screen render back on and retest the next few days unless it crashes before then...
     
  14. Captain_Bigzy

    Captain_Bigzy

    Messages:
    13
    Ratings:
    +0

    I dont have nvidia gpu I have Radeon HD 7770 2GB overclocked edition and I only have crashes with this game, I am not too sure how to roll back drivers now as i have the radeon settings installed which doesnt show any option for rolbacks of drivers or using older ones..

    Will keep trying things but thanks for the suggestions!
     
  15. RasmusP

    RasmusP
    AC Events and G27 help Staff Premium

    Messages:
    1,105
    Ratings:
    +442
    I know you have a Radeon, just wanted to point at driver problems. NVidia has the option to download a driver separately and then say "clean install" when starting the setup. Don't know about Radeons, sorry! :(
    To the stuttering: I have it too! When you alt+tab out of the game you will get some kind of "borderless fullscreen" and I get the stuttering then. Hitting alt+enter goes back to "exclusive fullscreen" and stuttering goes away...