• "Mwoah" - Kimi Räikkönen
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dear Guest. Follow RaceDepartment on Twitter, Facebook, Instagram, Twitch, Steam and YouTube.

Engine Stalls

Discussion in 'RACE 07 - Official WTCC Game' started by Peter Duivelaar, Feb 14, 2010.

  1. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    I have a really strange problem and that is that after about 1 lap the engine stalls and I can't restart it.
    The engine just suddenly stops.
    I have the feeling it is something in the settings, but I don't know what.
     
  2. Kevin Ascher

    Kevin Ascher
    #47 Roaring Pipes Maniacs

    Messages:
    4,232
    Ratings:
    +108
    Fuel? engine overheating and exploding? :-P
     
  3. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    No, engine temperatures are low and 10 liters of fuel left.
    And it didn't happen once, it happens every time I leave the pits, and then after about 1 lap the engine just stalls.
     
  4. Ben Tusting

    Ben Tusting

    Messages:
    5,764
    Ratings:
    +133
    could it be down to your ignition and starter button?
     
  5. Dave Flower

    Dave Flower

    Messages:
    1,051
    Ratings:
    +471
    Very strange indeed - can't think of any in game settings that could cause this. Are all other controls still working? When you press brakes do the brake lights come on, can you flash your lights, change gear etc etc? The only time I have seen something similar to this are
    1. When the lead connecting the pedals to the wheel has been pulled out or damaged, this causes all other controls to still function (except pedals) and the car will coast to a standstill and may appear to have stalled.
    2. When the deadzone on the brake pedal needs to be increased because the brake pedal is regitering a constant press - although this fault would not occour after 1 lap like yours.
    3. When another piece of hardware, or the software running it, have interfered with the working of the wheel or pedal set, again unlikely because of the 1 lap delay before it happens, its usually there when you get in game and, for me was the result of too many similar input devices on a USB hub.

    Hope some of this helps and it would be interesting if you posted to say what it was, if you find out.
     
  6. Dave Flower

    Dave Flower

    Messages:
    1,051
    Ratings:
    +471
    Another possible - I don't know so may be well wrong here - could it be you have accidentally mapped a button to cut engine (if such a control exists) - maybe your catching this button by acciddent after about one lap??
     
  7. Abdul Al-Amry

    Abdul Al-Amry
    2011 RD Indy 500 Winner

    Messages:
    2,298
    Ratings:
    +19
    That alarm system I installed works.
     
  8. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    I think it might, but how does it influence this problem?

    @Dave, I don't think any of the things you mentioned is the problem.
    It happens constantly after about 1 lap, when I go back to garage and go out again, then again after about 1 lap the engine just stalls.
    All other controls are working.
     
  9. Ben Tusting

    Ben Tusting

    Messages:
    5,764
    Ratings:
    +133
    Well if your racing and you press the ignition button it turns the engine off.
    Try un assigning the Ignition and starter button
     
  10. Steven Palmer

    Steven Palmer

    Messages:
    1,916
    Ratings:
    +1
    Is it one particular car Peter or all of them?

    Is it on one particular track or again, all of them?
     
  11. Michael Herrmann

    Michael Herrmann

    Messages:
    4,852
    Ratings:
    +1
    if understand i right its on all cars (including mod cars) and all tracks (including mod tracks)
    cant guess about whats wrong must did you tryed to reinstall the base game ??
    save your mods, tracks, skins and userfiles befor if the problem still exist add mod by mod
    maybe one of the mods couse this issue if that fails too RMA the wheel
     
  12. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    It is on all the cars and tracks, but I know for sure that the problem lies somewhere in the settings I changed.
    When I first used the wheel with default settings I did not have this problem, only after I assigned the buttons the problem started.
     
  13. Kevin Ascher

    Kevin Ascher
    #47 Roaring Pipes Maniacs

    Messages:
    4,232
    Ratings:
    +108
    What do you have your starter and ignition settings assigned to?
     
  14. Ben Tusting

    Ben Tusting

    Messages:
    5,764
    Ratings:
    +133
    Try removing Your Ignition and Starter Buttons
     
  15. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    Thanks Ben! That solved the problem.
    But do I not need them to start the engine after a pitstop?
     
  16. Ivo Simons

    Ivo Simons

    Messages:
    11,357
    Ratings:
    +953
    I only use ignition. :)
     
  17. Ben Tusting

    Ben Tusting

    Messages:
    5,764
    Ratings:
    +133
    You do if you spin the car and have Auto CLutch off.

    But with pitstops you don't need them assigned, but your pitstop will be quicker if they are assigned
    Just try assigning the keys (Ignition and starter) to something else.

    What did you have it on B4?

    Looks like SimRaceway gave you a dodgy G27 :p
     
  18. Michael Herrmann

    Michael Herrmann

    Messages:
    4,852
    Ratings:
    +1
    to make it faster you will need the ingition one or you will wast 1-2 second while wating for the engien start fter teh repairs are done
    with the ignition mapped you can start already after the fuel is in
     
  19. Peter Duivelaar

    Peter Duivelaar

    Messages:
    3,475
    Ratings:
    +26
    I had it on B8 and B21. (The 2 top buttons on the left side of the G27 wheel)
     
  20. Ben Tusting

    Ben Tusting

    Messages:
    5,764
    Ratings:
    +133
    [​IMG]

    I have My Igntion and Starter button as the Red Buttons (Furthest right is Starter and the button next to it is the Ignition)